Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség

Település: Kaposvár
Járás: Kaposvári
Tevékenység: gyermekvédelem ifjúság
Irányítószám: 7400
Cím: Kaposvár, Szent Imre u. 14 2/14
Telefonszám: 06-20-250-1395
E-mail cím: orbanistvan@magyisz.hu

25 év, egy század negyede, múltán emlékezünk a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség megalakulásáról, működéséről, tagszervezeteiről és elődjéről a GYIVI Igazgatók Munkaközösségéről. Mindezt a teljesség igénye nélkül teszem. Ma pontosan – egy nap híján 25 év telt el a MAGYISZ Somogy Megyei Bíróság (1990.július 16.) végzésétől, amikor is a bírósági nyilvántartásban 579. sorszám alatt nyilvántartásba vette a MAGYISZ elődjét: Magyar- Gyermek- és Ifjúságvédelmi Kamarát. A Kamara későbbiekben azaz, a Ptk. rendelkezése szerint jogerősen 1996. február 9-én, a Somogy Megyei Bíróság Pk. 60.083/1990/3 szám alatt Szövetséggé nyilvántartásba vette. A tagszervezetek, megyei szervezetek: Somogy, Heves, Fejér, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyéket illetően, mindösszesen 845 fizetett taggal. Az alapításra Pécsett 1990. július 5 napján került sor 131 résztvevővel, azaz taggal, a szakminisztérium képviselőivel együtt.

A Szövetség alaptételként (tézisek) néhány fontos jelenségre, cselekedetre, működéssel kapcsolatos munkálkodással, igaz ad hoc jelleggel a következőket kell elmondanunk. A MAGYISZ a történelmi és társadalmi helyzetnek megfelelően működött az elmúlt 25 évben A MAGYISZ a család- és gyermek- és ifjúságvédelem utoló klasszikusa, és az adott kornak minden irányzatát képviselni tudta.

Pl.:

• A nagy nevelőotthonok reformja,

• Megelőző, pártfogó, utógondozói, állami és állami gondoskodás egysége

• A mentálhigiénés terápiák (könyvet is jelentettem meg III: szám alatt)

• Az önálló életkezdők támogatása

• Lakásotthonok kiépítése

• A nevelőszülőkkel való kapcsolatteremtés-, tartás (30 éves harc után jött létre a nevelőszülői jogviszony

• A dolgozók képzése (Eger, Kiskunhalas, Székesfehérvár, tagozat szociálpedagógus képzés, mintegy ezer dolgozó szerzett diplomát.

up